Helen Alfredsson väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame

Den 18-faldiga toursegraren var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen. I år hedras Helen Alfredsson med Golfsveriges högsta utmärkelse. Även tränarlegenden och banarkitekten Douglas Brasier väljs in postumt.

Bilderna ovan får användas fritt i kommunikation kring invalen. Ange fotograf. Helen Alfredsson, foto: Nils Bergendal. Douglas Brasier, foto: Svenska Golfmuseet.

Sveriges Golf Hall of Fame instiftades 2022 och hittills har tio legendarer valts in. I år får de sällskap av ytterligare två stora golfpersonligheter som betytt mycket för svensk golfs utveckling; Douglas Brasier (postumt) och Helen Alfredsson.

– Jag är otroligt tacksam för denna nominering och att bli invald. Golfen har ju varit mitt liv, och det här är ju någonstans en värdering på att man har lyckats med det man har gjort, säger Helen Alfredsson. 

 – Jag har extremt mycket att tacka Svenska Golfförbundet för. De var ett stort stöd under mina första år, som ofta kan vara den svåraste perioden i karriären för en idrottare. Den kärlek, positivitet och tävlingsanda jag fick under den tiden har hjälpt mig väldigt mycket, genom hela livet, fortsätter Helen Alfredsson.

– Vi som tillhör Douglas Brasiers familj är mycket glada för att han blir invald till den svenska golfens Hall of Fame. Det är ett mycket välförtjänt erkännande. När vi går igenom hans insatser för svensk golf, slås vi speciellt av hans mångsidighet, säger Olle Dahl, som var Douglas Brasiers svärson.

– Själv pratade ”Douggie” sällan om sina egna insatser för golfen i Sverige, men vi vet säkert att han skulle ha glatt sig väldigt mycket för det erkännande som en plats i Hall of Fame innebär, säger Olle Dahl.

Invalsceremoni och pressinbjudan

Årets invalsceremoni kommer att hållas lördag den 1 juni på Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb. Dit kommer Helen Alfredsson och representanter från Douglas Brasiers familj att få motta sina Hall of Fame-plaketter och hyllas av ett 30-tal särskilt inbjudna gäster.

Media är varmt välkomna att delta vid invalsceremonin. Den inleds klockan 13.00 med gemensam lunch och samtal med pristagarna på scen, under ledning av Jesper Aspegren. Därefter finns möjlighet för media att boka enskild intervju med Helen Alfredsson.

Anmälan och önskemål kring intervju och/eller fotografering görs senast onsdag 29 maj till Göran Nyström på info@svenskagolfmuseet.se.

Har du som journalist inte möjlighet att delta men önskar ta del av bilder och citat från invalsceremonin i efterhand, kontakta goran.soderqvist@golf.se.

Motiveringar

Helen Alfredsson (1965) var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen inom professionell golf.

Hon var dominant inom amatörgolfen på 1980-talet med sex vunna SM-titlar. 1989 tog hon steget över till professionell golf, blev Rookie of the Year på damernas Europatour och vann Women’s British Open året därpå. På LPGA-touren 1992 återupprepades mönstret av framgång. Återigen Rookie of the Year, och 1993 vann Helen Alfredsson majortävlingen Nabisco Dinah Shore.

Under 24 år tävlade Helen Alfredsson på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger. Åtta starter i Solheim Cup och en gång kapten är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.

Ett färgstarkt temperament och en vilja att ge publiken det lilla extra var ett välkommet inslag på damtourerna. 2019 blev hon återigen en vinnare med två majorsegrar på seniortouren.
 

Douglas Brasier (1906–1991) var en av många tränare från de brittiska öarna som rekryterades till svenska golfklubbar under 1900-talet för att hjälpa klubbarna att utvecklas inom sporten.

Brasier kom till Helsingborgs Golfklubb som 23-åring 1929 och var sedan under sex decennier en centralgestalt inom flera av den svenska golfens yrkeskårer. Brasier verkade som instruktör, klubbmakare, greenkeeper, coach av elitgolfare och inte minst som flitigt anlitad banarkitekt.

Bland de klubbar som fick ta del av hans breda kompetens kan nämnas Båstad, Göteborg och Åtvidaberg. Brasier ritade ett 30-tal golfbanor, såsom Delsjö, Kristianstad och Bosjökloster.

Douglas Brasier var också en duktig spelare med tre segrar i Dunlop Cup. Brasier tillhörde initiativtagarna till bildandet av PGA och var instruktör på de första tränarkurserna.

Om Sveriges Golf Hall of Fame

För att bli invald i Sveriges Golf Hall of Fame ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige. Det kan vara elitspelare, ledare, banarkitekter, journalister eller någon som på ett eller annat sätt inspirerat, styrt eller främjat golfrörelsens utveckling. Att ha varit framstående inom flera områden stärker kandidaturen.

Svenska Golfförbundets styrelse beslutar om inval, efter förslag från en urvalskommitté bestående av representanter för SGF:s Guldklubb, Svenska Golfmuseet och PGA of Sweden.

De första sju valdes in 2022: Annika Sörenstam, Liv Wollin, Henrik Stenson, Liselotte Neumann, Sven Tumba (postumt), Erik Runfelt (postumt) och Viktor H Setterberg (postumt). 2023 valdes Jesper Parnevik, Pia Nilsson och Göran Z (postumt) in. Grunden lades alltså med totalt tio inval de två första åren. Nu blir invalen mer restriktiva – max två per år – för att hålla det unikt och speciellt.

Mer information, motiveringar och invalskriterier: golf.se/halloffame

Del av Svenska Golfmuseet

Hall of Fame-väggen är en central del av utställningen på Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb. Varje invald person får en personlig statyett med motivering, samt en video som sammanfattar personens gärning och karriär.

Museet fokuserar på den svenska golfhistorien. Ambitionen är att förklara hur det gick till när golfen föddes, växte och blev en av Sveriges största folkidrotter. Att lyfta fram de enskilda personer som betytt mest för denna utveckling genom ett Hall of Fame är en naturlig och spännande del av utställningens berättelse.

Läs mer: svenskagolfmuseet.se

Kontakt

För mer information om Hall of Fame och Svenska Golfmuseet, kontakta:

Göran Nyström, intendent Svenska Golfmuseet
info@svenskagolfmuseet.se, 072-041 14 44

Claes Grönberg, ordförande Svenska Golfmuseet
claes.gronberg@golf.se, 070-537 53 70

Göran Söderqvist, presskontakt Svenska Golfförbundet
goran.soderqvist@golf.se, 070-777 76 13