Internationell toppgolf i Katrineholm 27–30 juli

Imorgon torsdag startar Sveriges näst största proffstävling i golf, Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Katrineholms Golfklubb. Det är laddat för en drömboll första speldagen när värden Robert Karlsson slår ut klockan 13.35 tillsammans med de två senaste vinnarna på Challengetouren, Joel Sjöholm och Aaron Rai. 

Bilden: Robert Karlsson, Joel Sjöholm och Aaron Rai är tre av förhandsfavoriterna i årets Challenge Tour-tävling i Katrineholm. Bilderna är tagna under förra årets tävling. Foto: Göran Söderqvist.

För andra året i rad står Katrineholms Golfklubb och Svenska Golfförbundet som arrangörer av den enda svenska tävlingen på European Challenge Tour, Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson som spelas torsdag till söndag. Med ett välmeriterat startfält och en prissumma på 200 000 euro är det den näst största internationella golftävlingen i Sverige. Detaljerna på Jättorpsbanan har finslipats och arrangörerna är redo för en ny succé. Att det finns hopp om storpublik vittnar en ny parkeringsplats med tusentals platser om. 

Robert Karlsson är värden. Naturligtvis är han också den mest meriterade i startfältet med sina elva titlar på Europatouren och mycket annat under en lång och framgångsrik karriär som startade just i Katrineholms Golfklubb. Den här gången är han också på plats i egenskap av nyligen utnämnd vice kapten för Europas Ryder Cup-lag nästa år. När veckans favoriter förs på tal väljer Karlsson ändå att tona ner sina förväntningar.

– Det är så många otroligt duktiga spelare som är här. Att Challengetouren är riktigt stark visades inte minst vid förra årets tävling. Flera av spelarna i det startfältet har i år visat att de håller hög klass också på Europatouren, säger Robert Karlsson.


Engelsman favorit efter stark säsong

Aaron Rai var i fjol länge med i kampen om segern men missade det avslutande särspelet, som till sist vanns av franske Joël Stalter, med knapp marginal. I år är Rai tillbaka och den sympatiske engelsmannen är med på listan över startfältets största favoriter. Han vann så sent som i söndags Le Vadreulil Golf Challenge i Frankrike och toppar överlägset Challengetourens penningliga ”Road to Oman”. Han kan redan nu planera för en fortsatt karriär på Europatouren.

– Varje vecka är en ny vecka. Att jag vann i söndags ska inte påverka någonting. Här är det också en väldig skön och trevlig atmosfär. Jag trivdes mycket bra i Katrineholm också förra året. Banan är i lika fantastiskt skick den här gången. Att det är Robert Karlssons tävling gör att det känns lite extra, säger Aaron Rai.

Rai gjorde sig ett namn i sitt hemland redan som 15-åring. Han lyckades med bedriften att sänka 207 puttar i följd från tre meters avstånd. Under 2017 fick han sitt genombrott på European Challenge Tour när han vann Kenya Open i mars. Detta i sin mammas hemland – på Mors dag. Sedan dess har 22-åringen följt upp med ytterligare segrar i Spanien respektive Frankrike.


Två nyblivna tourvinnare svenska hemmahopp

Årets två svenska vinnare på touren – Oscar Stark och Joel Sjöholm – är båda på plats i Katrineholm. Nya framgångar under denna minnesvärda sommar skulle betyda mycket inför den fortsatta satsningen mot Europatouren. Stark vann i Danmark i juni, Sjölholm på Sardinien för drygt en vecka sedan, då med Oscar som en av de firande gratulanterna på den 18:e greenen.

– Vi har alltid kul ihop, och man får energi av att vara tillsammans med Joel. Vi bodde ihop hos en dansk vän under veckan när jag vann. Dels hade vi otroligt kul, dels kunde jag spela väldigt avslappnad. Jag visste faktiskt inte ens att jag hade vunnit när jag sänkte min sista putt, säger Oscar Stark, som ser fram emot veckan.

– Det är en fantastisk chans för många svenskar att få spela Challenge Tour på hemmaplan. Men jag försöker ta det som en vanlig vecka. Framför allt ska jag gå ut och ha kul. Banan är i riktigt bra skick. Just nu är greenerna något mjukare än vad de var förra året. Närspelet med wedgar och putter kommer att få stor betydelse, säger Stark.


Före detta hemmaspelare en outsider i år

Bland veckans outsiders nämns två svenska spelare som tidigare vunnit på Jättorpsbanan. När Katrineholm Open var en tävling på Nordea Tour vanns titlar av Jocke Rask (år 2011) och Gustav Adell (år 2015). Jockes karriär startade här i Katrineholm. Numera spelar han för AIK, senast i söndags på silverplats i Lag-SM efter en dramatisk uppgörelse mot Vasatorp och Hills på Barsebäck.

– Det var ett galet jämnt seriespel som avgjordes på den sista greenen. Men vi gjorde en stark avslutning och jag har själv känt de senaste veckorna att formen är på uppåtgående. Naturligtvis hoppas jag ha en fördel av att ha spelat Jättorp så många gånger, även om många förändringar har gjorts de senaste åren, säger Jocke Rask.

Gustav Adell är en av de fem som via måndagens kvalspel ordnat sina starttider i Swedish Challenge. Två avslutande birdies gav en plats i särspelet där han som en av sex spelare slogs om de tre sista platserna i huvudtävlingen via särspelet.  

– Jag har Katrineholm och Robert Karlsson att tacka för mycket. När jag vann här 2015 fick jag tack vare Robert en plats i KLM Open i Holland. Nu får jag chansen att spela här igen, och det är fantastiskt att se vad Robert gör för sin klubb och sin hemstad, säger Gustav Adell.


Fem spelare tog sig in via nya måndagskvalet

De fem som via måndagskvalet, en nyhet för i år, tog sina platser i huvudtävlingen är nämnda Gustav Adell, Mathias Johansson, Christoffer Baumann, Pierre Carlsson och Hampus Bergman. Bergman från Lannalodge vann kvalet efter en 65-runda, ett resultat som vittnar om storspel och även att låga resultat är att vänta i Swedish Challenge.

Ute på banan talas det varmt om banans signum, de fantastiska greenerna. De bedöms vara lika rättvisa som i fjol, nästan lika snabba, men något mjukare och därmed lättare att kontrollera. Tipset är att vinnarscoren blir lägre än fjolårets som då var 12 slag under par. Årets nyhet på banan som ständigt utvecklas är en ombyggnad av den 15:e greenen. Numera är den konstruerad med tre platåer för att skapa möjligheter till fler pinnplaceringar.


Finaldagarna livesänds i C More Golf

För de som inte har möjlighet att ta sig till Katrineholm sänder C More Golf precis som i fjol live lördag och söndag cirka 13.30–16.30 med Mats Hallberg som kommentator. Dessutom planeras ett halvtimmes sammandrag på TV4 Sport lördag och söndag kväll.


Mer information och högupplösta bilder:

För detaljer om tävlingen, se katrineholmsgolf.se samt europeantour.com där du även hittar starttider och leaderboard.

Högupplösta bilder finns att ladda ned här för fri användning. Sidan kommer att uppdateras med fler bilder under tävlingens gång.


Kontakt:

Tomas Hagfeldt, presschef
Telefon: 070-432 21 82, e-post: tomas@hagfeldt.se

Ingela Lindell, Katrineholms GK
Telefon: 070-641 02 11, e-post: l.ingela@telia.com,

Claes Grönberg, Svenska Golfförbundet
Telefon: 08-622 15 82, e-post: claes.gronberg@golf.se