Bäddat för superweekend i Katrineholm

”Jag har aldrig spelat banan bättre”, kommenterade Robert Karlsson efter att ha gått på 65 slag under andra dagen av Swedish Challenge där golfstjärnan och assisterande Ryder Cup-kaptenen är spelande värd. Han är nu delad tvåa på tio under par, två slag efter ledande spanjoren Pedro Oriol inför helgens spel.

Robert Karlsson har hjälpt till att göra Swedish Challenge till en av de mest populära tävlingarna på Challengetouren. Fler svenska spelare får möjlighet att spela på denna höga nivå och de utländska spelarna från totalt 27 nationer trivs på Roberts hemmabana i den sörmländska golfidyllen.

På fredagen gjorde Karlsson sitt jobb även ute på golfbanan. 65 slag, sju under par, betydde att han avancerade 21 platser i resultatlistan, från 23:e till andra plats. Nu är det bäddat för en superweekend i Katrineholm när Robert Karlsson går i lördagens ledarboll tillsammans med spanjoren Pedro Oriol som höll ifrån i täten, och engelsmannen Jack Senior.

– Att spela riktigt bra för att vara med i en av morgondagens slutbollar var min motivation idag, sa Robert Karlsson efter sin rond, märkbart belåten.

– Jag har aldrig spelat banan bättre. Jag tog vara på chanserna på 5-hålen och träffade många fairways. Det är nyckeln för att få ett bra resultat på den här banan. Sedan hjälpte de sänkta långputtarna på hål 13 och 14 till.

Karlsson har ett antal varv ute på banan att jämföra med. Det var här i Katrineholm hans långa och framgångsrika karriär startade. Det var i ett av husen vid fjärde hålets fairway han växte upp. Det var ute vid den gamla femmans green, idag en övningsgreen, han tränade närspel och puttning under många och långa dagar och kvällar.


Ledaren ser fram emot spel med värden

Den nuvarande ledaren Pedro Ariol ser fram emot att spela tillsammans med Robert Karlsson:

– Det blir hur kul som helst att spela med Robert inför hans hemmapublik här i Sverige, säger Pedro inför helgens upplösning som väntas bli lika dramatisk som i fjol då tre spelare gjorde upp i särspel på det artonde hålet.

Pedro leder just nu på totalt tolv slag under par (64–68). Han sammanfattade en dag då han på nytt spelat en stabil golf, med skillnaden att han inte utnyttjade möjligheterna på par 5-hålen på samma sätt som på torsdagen.

Med sina totalt -10 delar Robert Karlsson andraplatsen med engelsmannen Jack Senior, som signerade en lysande score på 63 slag under fredagen, tävlingen hittills lägsta resultat. Näst bästa svensk är Mikael Lundberg, delad fyra på -9 efter två stabila ronder (66–69).


Hoppas på mycket publik till helgen

Robert Karlsson har vunnit elva individuella titlar på Europatouren, spelat för Europa i Ryder Cup och för Sverige i World Cup. Däremot har han ännu ingen titel på Challenge Tour. Att publiken ska få se Robert Karlsson både i lördagens och söndagens ledarbollar är ett lockande scenario. Värden hoppas att många tar sig till Katrineholms GK för att titta på världsgolf i helgen.

– Fler golfare borde komma hit och titta. Golfen som visas håller riktigt hög klass. Flera av dem som var här förra året är idag med i toppen i tävlingar på Europatouren. Här kommer dessutom publiken betydligt närmare spelarna än vad de får på en ET-tävling, säger Robert Karlsson.

Tävlingsledaren Ingela Lindell håller med:

– Tack vare Robert har vi fått en perfekt resultatlista och den bästa tänkbara möjligheten att locka hit en större publik. Det ska bli riktigt kul att följa toppstriden under helgen.


Tretton svenskar klarade kvalgränsen

Bland fredagens klättrare kan också nämnas Christopher Feldborg Nielson, Sjöbo GK, som gick de 18 hålen på 66 slag och tog ett kliv 58 placeringar uppåt i resultatlistan, ända upp till en delad sjundeplats.

Kvalgränsen stannade vid två slag under par. Joel Sjöholm, Christofer Blomstrand och Oscar Lengdén var några av dem som klarade cutten med minsta möjliga marginal. Även för nyblivna svenska proffs och amatörer som Hannes Rönneblad, Kungsbacka GK, Tim Widing, A6 GK, och Fredrik Niléhn, Delsjö GK, väntar ytterligare två intressanta ronder i helgen.

Öijareds Oscar Florén, som under 2015 och 2016 tvingades till ett långt skadeuppehåll, kan också förbereda sig för en arbetshelg på golfbanan. Öppningsrundans 68 slag följdes upp med 71 slag, vilket räckte till en 17:e plats inför fortsättningen.

Förhållandena under fredagen var idealiska, framför allt för förmiddagens grupper. Regn och åska i närliggande trakter – så nära som 3–4 mil väster, norr och öster om Jättorp – nådde aldrig golfbanan. Inte en regndroppe föll över torra fairways och greener.


Beat the pro – utmanartävling för publiken

Under lördagen kommer även amatörer att möta proffsen i en ny och publikvänlig utmanartävling, ”Beat the Pro”. 20 amatörer får möta varsin grupp av tre proffs på det tolfte hålet, ett par 3. Om någon lyckas slå sin boll närmast hål finns en resa från den närliggande flygplatsen i Skavsta att vinna. Fem av de 20 amatörerna som är närmast hål får sedan mötas i en utmaning om en resa.

 

Mer information och högupplösta bilder:

För detaljer om tävlingen, se katrineholmsgolf.se samt europeantour.com där du även hittar starttider och leaderboard.

Högupplösta bilder finns att ladda ned här för fri användning, ange fotograf Göran Söderqvist. Sidan kommer att uppdateras med fler bilder under tävlingens gång.

Se också tidigare pressmeddelanden inför tävlingen samt från första speldagen


Kontakt:

Tomas Hagfeldt, presschef
Telefon: 070-432 21 82, e-post: tomas@hagfeldt.se

Ingela Lindell, Katrineholms GK
Telefon: 070-641 02 11, e-post: l.ingela@telia.com

Claes Grönberg, Svenska Golfförbundet
Telefon: 08-622 15 82, e-post: claes.gronberg@golf.se