SM Klubblag

Här finns nyheter om årets Lag-SM presenteras av Kontorab. Och även information om mästerskapen, länk till bildbank, samt resultatlistor 2003–2017.

Nyheter från Lag-SM presenteras av Kontorab

 1. Upsala i ledning – Hills jagas av Ringenäs
 2. SM Klubblag

  Upsala i ledning – Hills jagas av Ringenäs

  Andra dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC blev en utmaning för spelarna då vinden friskade i ordentligt.

  Bäst att bemästra den på herrsidan var Upsala GK som är i ensam ledning när herrarna nu byter bana – från Donald Steel Course till Masters Course inför de två avslutande dagarna.
  Upsala leder på 534 slag (-34). Dagens fyra singlar landade på totalt tio under par för upplänningarna. David Nyfjäll noterade 64 slag (-7), dagens bästa rond, tillsammans med Vincent Norrman, Haninge GK.

  Intervjuer med David Nyfjäll och Vincent Norrman finns på Svenska Golfförbundets Facebooksida.

   Vi spelade bra förra året och slutade trea – så vi trodde på oss själva när vi åkte hit. Det kändes bra inför veckan. Vi fortsätter som vi gjort och "köttar på" helt enkelt. Styrkan är att alla presterar bra när det gäller, förklarar David Nyfjäll lagets framgång och summerar sin egen rond:
   Jag spelade stabilt i dag, gav mig många chanser och hamnade egentligen aldrig i problem. Och så fick jag sluta med en eagle också, så det blev en fin score.

  Nyholm fem under

  Gävle fortsätter spela stabilt och är ett slag efter Upsala på 535 (-33). Pontus Nyholm noterade 66 slag, fem under par. AIK har klart tätkänning och är delad trea med Vasatorp på 539 slag, båda gick åtta under andra dagen.

  På damsidan hade suveräna ledarlaget Hills problem i vinden. Totalt 15 över för dagen innebär att ledningen nu bara är fem slag till nya tvåan Ringenäs, 586 mot 591. Ringenäs var det enda laget som klarade den svåra vinden och gick två över par, alltså 13 slag bättre än Hills. Emma Svensson var en stor anledning till det. Hon presterade dagens bästa rond, 70 slag (-3). Lagkamrat Julia Engström, 77 slag, sammanfattade dagen:
   Det var tufft, det blåste mycket och banan är hård. Vinden gör att du ofta kommer in med skruv och då studsar det mycket, både på fairway och greener. Det var tuffa flaggplaceringar också och inte mottagliga greener, så du hamnar ofta långt ifrån flaggan. Vi tappade lite i går, men vi snackade igenom vad vi behöver göra i går kväll och nu fortsätter vi jaga. Vi gillar att komma underifrån!
  AIK är ensam trea på 598 slag, tolv efter ledaren Hills.

  Avgörs på lördag

  På fredagen spelar damerna Donald Steel Course och det är åter dags för foursome förmiddag och fyrboll eftermiddag. Lag-SM avslutas med fyra singlar per lag på lördag.

 3. Tre lag i ledning efter första dagen av Lag-SM
 4. SM Klubblag

  Tre lag i ledning efter första dagen av Lag-SM

  Hills damer är i ledning efter första dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC – och på herrsidan delar Kristianstad och Upsalas ledningen.

  Förhandstippade Hills damer började stabilt under förmiddagens foursome. Ficklandslagsspelarna Ester Fägersten och Andrea Grimberg Lignell, med ett färskt EM-brons lag flickor i bagen, kom in två under, medan Amanda Linnér i par med Beatrice Wallin, både med ett lika färskt EM-guld lag damer i bagen, slutade ett under. S:t Arild och Ringenäs, med bland andra nyblivna proffsspelaren Julia Engström och flicklandslagsspelaren och EM-bronsmedaljören Ingrid Lindblad, jagade bakom.

  Hela laget imponerade

  Efter lunch lade Göteborgs-tjejerna in en högre växel. Såväl rutinerade Linda Wessberg i par med Sofie Bringner som Beatrice Wallin i par med Ester Fägersten drog ifrån med röda siffror på leaderboarden – och slutade dagen på 13 under par. Närmast jagar nykomlingen S:t Arild på fyra under par, samt Ljunghusen och nykomlingen AIK på två under par.

  Här kommenterar Beatrice Wallin och Ester Fägesten den fina starten på mästerskapet. i en intervju på SGF:s Facebooksida.

  Det är gott med ett jämnbra lag där vi har lyxen att se till att alla spelare två ronder under de först två dagarna. Det känns skönt att veta att alla kommer att prestera. Lite förvånad är jag över att vi leder med nio slag, men det är också så att det är cirka 850 slag kvar att slå. Vi måste vara skärpta hela vägen, säger Daniel Grestam, kapten för Hills damer.

  Svenstrup gjorde albatross

  Dagens prestation på damsidan stod Anna Svenstrup, Vasatorp, för på det femte hålet då hon gjorde en albatross, det vill säga två slag i på ett par-5-hål.

  På herrsidan är det jämnare. Gävle var i topp efter förmiddagens foursome, tätt följt av Kristianstad och Skaftö. I eftermiddagens fyrboll växlade ledningen och när vi trodde att det stod mellan Kristianstad och Skaftö kom Upsala i samma hastighet som en välträffad Dustin Johnson-drive och slutade på 24 under par, samma som Kristianstad. Gävle är ett slag efter, 23 under par, och Skaftö två efter, 22 under. Skaftös topplacering är anmärkningsvärd då största stjärnan Marcus Kinhult spelar British Open på skotska Carnoustie den här veckan, meriterade Joel Sjöholm bytt till Hills inför året och Svenske Mästaren i matchspel, Sebastian Hansson, bytt till Tjörn.

  Hade någon sagt att vi skulle ligga tjugotvå under par efter första dagen hade vi skrattat. Jag har sagt att jag ska simma över till Danmark om vi vinner Lag-SM, säger spelaren Anton Hansson och förklarar framgången:

  Vår spelidé har fungerat bra. Vi har letat gröna zoner och ”missat på rätt sida”. Vi startade fyrbollen lite trögt, men puttade bättre och bättre. Vi har bra laganda och framför allt - vi har kul tillsammans!

  Lag-SM fortsätter under torsdagen med fyra singlar per lag, där alla ronder räknas.  Fredag byter damerna och herrarna bana – damerna spelar Donald Steel Course och herrarna Masters Course – varpå Lag-SM avgörs via samma spelformer som onsdag och torsdag (foursome och fyrboll fredag samt singlar lördag).

 5. EM-medaljörer och toursegrare i Lag-SM på Barsebäck
 6. SM Klubblag

  EM-medaljörer och toursegrare i Lag-SM på Barsebäck

  Europatoursegrare, spelare med Ryder Cup- och Solheim cup-meriter, Europamästare och EM-medaljörer. Lag-SM presenteras av Kontorab, inleds på onsdag med ett minst sagt högklassigt startfält.

  Helgen blev framgångsrik för svensk amatörgolf. Tre EM-medaljer lag i form av guld för damerna samt brons för både flickorna och pojkarna. Nu dyker flera av medaljörerna upp på Barsebäck GCC för att hjälpa sina klubbar och jaga nya medaljer, nu i Lag-SM den 18-21 juli.

  Hills Golfklubb från Göteborg ska försöka försvara titeln på damsidan. Beatrice Wallin och Amanda Linnér ingick i det lag som tog EM-guld i Österrike i helgen. Dessutom finns Ester Fägersten och Andrea Grimberg Lignell som tog brons med flicklandslaget på Forsgården och höll sig långt framme i Annika Sörenstams tävling ANNIKA Invitational Europe. Så laget ser starkt ut även i år. Precis som ifjol förstärks laget av Linda Wessberg, som har tunga meriter i bagen i form av tre segrar på Europatouren, spel på USA-touren och ett framträdande i Solheim Cup.

  Edfors och Fasth i samma lag

  Ringenäs och Ljunghusen är några av utmanarna till Göteborgs-tjejerna. Ringenäs har bland andra nyblivna bronsmedaljören i Lag-EM för flickor, Ingrid Lindblad, samt nyblivna proffset Julia Engström. Ljunghusen har EM-guldmedaljören Sara Kjellker och bronstjejen Kajsa Arwefjäll i laget. Karlstad förstärks av Europatoursegrarinnan Jenny Haglund, som vann Laila Meryem Cup i Marocko tidigare i år. Hon flyger hem från USA för att stötta sin klubb i Lag-SM.

  På herrsidan är Vasatorps Golfklubb titelförsvarare. Daniel Jennevret, hemvist Nordiska Ligan och en avgörande faktor för SM-guldet förra året, är på plats liksom Robin Petersson som spelat bra på Swedish Golf Tour. Hills föll på mållinjen förra året. Johan Edfors, med meriter både från Europatouren och USA-touren, är med i laget även i år och säkert sugen på revansch. Hills har dessutom förstärkt med Niclas Fasth, åtta segrar på Europatouren inklusive ett framträdande i Ryder Cup (2002), samt Joel Sjöholm med meriter från Europatouren. Även Karlstad kan bli en utmanare med rutinerade tourspelarduon Christian Nilsson och Michael Jonzon i laget. Nykomlingen Kårsta Martin Eriksson och Oliver Gillberg i laget. Båda har presterat bra under våren och försommaren på Swedish Golf Tour och Oliver vann en tävling i Sydafrika i inledningen av säsongen.

  Som ”Allsvenskan i golf”

  Lag-SM presenteras av Kontorab kan närmast beskrivas som ”Allsvenskan i golf” och startfältet vittnar om hur högt spelarna och klubbarna rankar tävlingern. 15 damlag och 18 herrlag samlas för att göra upp om SM-medaljerna under fyra dagar. Spelformen är foursome och fyrboll dag ett och tre, samt singlar dag två och fyra. Damerna spelar Masters-banan onsdag-torsdag medan herrarna spelar Donald Steel-banan. Fredag och lördag är det omvänt.

  Parallellt med Lag-SM pågår spel i divison 1-3. De bäst placerade i respektive spelplats och division flyttas upp och får spela en division högre nästa år. Från division ett till Lag-SM flyttas totalt fyra damlag och fem herrlag upp – och lika många flyttas således ned från Lag-SM.

  Följ gärna Lag-SM under veckan via Golf.se, Svenska Golfförbundets Facebook-sida och direktlänkarna till respektive resultatlista (resultatrapportering vart tredje hål): Damer och Herrar 

  Lag-SM damer: AIK GK, Barsebäck GCC, Bro-Bålsta GK, Delsjö GK, Halmstad GK, Hills GK, Jönköpings GK, Karlstad GK, Ljunghusens GK, Ringenäs GK, S:t Arild GK, Sölvesborgs GK Täby GK, Upsala GK och Vasatorps GK.

  Lag-SM herrar: AIK GK, Barsebäck GCC, Chalmers GK, Delsjö GK, Gävle GK, Haninge GK, Hills GK, Karlstad GK, Kristianstads GK i Åhus, Kårsta GK, Landeryds GK, Landskrona GK, Ljunghusens GK, Skaftö GK, Stockholms GK, Upsala GK, Vasatorps GK och Öijared GK.

  Länk till bildbank

  Bilder från Lag-SM 2018 på Barsebäck GCC finns att ladda ner här. Materialet är fritt att ladda ned och använda i alla typer av kanaler för media och golfklubbar. Ange foto: Svenska Golfförbundet. Bilder från Lag-SM 2017 finns att ladda ner här. 

  För mer information kontakta:

  Thomas Björn, presschef Lag-SM

  Mobil: 070-230 24 84

  E-post: thomas@idrottenskraft.se

  Håkan Stålbro, tävlingsledare

  Mobil: 070-607 70 20

  E-post: hakan.stalbro@golf.se

Bilder och filmer från mästerskapen

Bilder och filmer från Lag-SM 2018 på Barsebäck GCC finns här. Materialet är fritt att ladda ned och använda i alla typer av kanaler för media och golfklubbar. Ange foto: Svenska Golfförbundet.

SM Klubblag 2018

Lag-SM:      18-21 juli (Barsebäck GCC)
Division 1:   19-21 juli
Division 2:   20-21 juli (med något undantag)

Indelning av SM Klubblag 2018

Antidoping

SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att klubbar som deltar i Lag-SM måste ha genomgått "Vaccinera klubben mot doping" som är ett preventions- och åtgärdsprogram framtaget av Riksidrottsförbundet (RF). Klubb som inte finns registrerad som vaccinerad på RF:s hemsida  senast den 17 juli kommer inte att få starta. 

Klubbar som deltar i division 1 och 2 bör också vaccinera sig även om det inte är ett krav för att få delta.

Mer information för deltagande klubbar i Lag-SM

Vaccinera klubben mot doping - broschyr

Påbörja utbildning "Vaccinera klubben"

SGF rekommenderar också att alla spelare, tränare, coacher och ledare genomgår utbildningen Ren vinnare

Antidoping på golf.se

Upp- och nedflyttning

Från Division 1 Damer flyttas de två högst placerade lagen från respektive spelplats upp till Lag-SM 2018, fyra lag totalt. De fyra lägst placerade lagen i Lag-SM Damer flyttas ned till Division 1 2019. 

Från Division 1 Herrar flyttas det segrande laget från respektive spelplats upp till Lag-SM 2018, fem lag totalt. De fem lägst placerade lagen i Lag-SM Herrar flyttas ned till Division 1 2019.

Rätt att delta

Klubbar som har medlemsform M1 och M2 samt klubbar med associationsform A1 äger rätt att anmäla ett lag till SM Klubblag för herrar och ett lag till SM Klubblag för damer. A1 äger ej rätt att delta i Lag-SM. A1 klubb som vinner Division 1 måste övergå till M1 eller M2 senast den 31 december för att få delta i Lag-SM året efter. Om A1 klubb ej övergår till M1 eller M2 går Lag-SM-platsen till tvåan i aktuell Division 1.

Tävlingsbestämmelser och villkor

Tävlingskort Lag-SM, 2018

Tävlingskort Division 1, 2018

Tävlingskort Division 2, 2018

Manual SM Klubblag 2018

SGF:s Regelkort - A4

SGF:s Regelkort - A5

Ersättningsbestämmelser 2018

Milersättning
För att erhålla milersättning krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Milersättning erhålls med 18,50 kr/mil för två bilar för de mil som överstiger 30 oavsett hur många resor som görs eller bilar som körs.

Exempel
En deltagande klubb har 50 mil till arrangörsklubben tur och retur. Klubben erhåller milersättning för 20 mil x 18,50 kr x 2 bilar (20 x 18,50 x 2 = 740 kr).

Logibidrag
För att erhålla logibidrag krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Logibidraget är totalt 1.400 kr för lag i Division 2, 2.100 kr för Division 1 och 2.800 kr för Lag-SM oavsett hur många personer som ingår i laget och hur många nätter som övernattning sker.

Gotlandstillägg
De klubbar från Gotland som deltar erhåller är 1 000 kr/bil (max två bilar) plus milersättning enligt ovan bestämmelser samt logibidrag oavsett avstånd.

Utbetalningar görs under september månad.


OBS! Arrangörsersättningar utbetalas separat också under september månad.


Resultat

Resultat 2017

Resultat 2016

Resultat 2015

Resultat 2014

Resultat 2013

Resultat 2012

Resultat 2011

Resultat 2010

Resultat 2009

Resultat 2008

Resultat 2007

Resultat 2006

Resultat 2005

Resultat 2004

Resultat 2003

Vid frågor, vänligen kontakta

Porträttbild på Magnus.