SM Klubblag

Här finns nyheter om årets Lag-SM presenteras av Kontorab. Och även information om mästerskapen, länk till bildbank, samt resultatlistor 2003–2017.

Nyheter från Lag-SM presenteras av Kontorab

 1. Första SM-guldet till AIK:s herrar – tredje raka för Hills damlag
 2. SM Klubblag

  Första SM-guldet till AIK:s herrar – tredje raka för Hills damlag

  AIK Golfklubb från Solna och Hills Golfklubb från Mölndal utanför Göteborg är 2018 års svenska mästare för klubblag. Det står klart när sista dagen av Lag-SM, avgjordes på Barsebäck GCC under lördagen. På herrsidan tog Vasatorp silver och Landeryd brons. Silvret på damsidan gick till Ringenäs före bronsmedaljörerna AIK.

  På herrsidan blev det något av matchspel mellan regerande mästarna Vasatorps GK och AIK GK under sista dagens spel. De delade ledningen när dagen började, tio slag före trean Karlstad. Därefter växlade ledningen fram och tillbaka mellan stockholmarna och skåningarna.

  När krutröken väl lagt sig på eftermiddagen stod AIK för första gången högst upp på pallen i Lag-SM på 1 117 slag (-35), fyra slag före Vasatorp på 1 121 (-31). 2016 års mästare Landeryd tog bronset med 1 126 slag (-26).

  Mikael Lindberg blev något av matchhjälte för gnagarna då han gick på 70 lag (-3) på den tuffa Masters-banan i en allt mer tilltagande vind.

  – Jag är nöjd med ronden. Jag försökte spela ett ganska enkelt spel och placera bollen mitt på green, säger Mikael Lindberg, AIK:are sedan barnsben.

  – Vi gjorde färre misstag än motståndarna, och det var det som avgjorde i dag. Detta är vår femte medalj på sju år och vi är mycket nöjda med att det blev guld den här gången.

  AIK Golfklubb bildades 2004. Laget gick upp i högsta serien, Lag-SM, 2011. SM är viktigt för oss, så att vinna SM Klubblag är stort, riktigt stort, säger Karsten Landin, kapten för AIK.

  För AIK GK spelade Mikael Lindberg, Jacob Glennemo, Viktor Forslund, Simon Forsström, Jesper Kennegård,

  Fullständig leaderboard lag-SM herrar
   

  Tredje raka för Hills damlag

  Hills damer anlände till Barsebäck som regerande mästare de senaste två åren och lyckades ta tredje raka SM-guldet. Precis som 2016 och 2017 var det jämnt inför sista dagen då de delade ledningen med halländska Ringenäs, som pressade göteborgskorna in till slutet.

  Att rutin är viktigt när det närmar sig avgörande visade Linda Wessberg, med meriter från Europatouren, USA-touren och Solheim Cup, som gick runt Donald Steel Course på 68 slag, tre under par. Även landslagsspelarna Beatrice Wallin och Andrea Grimberg Lignell gick under par, och det orkade Ringenäs inte stå emot. Hills hålade till sist ut för 1 145 slag (-7), åtta bättre än tvåan Ringenäs på 1 153 slag (+1).

  – Vi vinner därför att vi har väldens bästa tjejer som står upp för varandra och uppträder som ett lag. Tjejerna är helt enkelt grymma, säger Daniel Grestam, överordnad kapten för Hills damer.

  – Vi har varit i det här läget inför sista dagen förut, så det är inget nytt för oss. I dag visade vi att vi är bäst när det gäller, säger Linda Wessberg.

  I Hills GK:s guldlag spelade Linda Wessberg, Beatrice Wallin, Amanda Linnér, Sofie Bringner, Andrea Grimberg Lignell, Ester Fägersten.

  Trea slutade AIK Golfklubb, nykomlingar i Lag-SM för damer. Solna-damerna slutade på 1 155 slag (+3) och var faktiskt uppe som delad tvåa ett tag, men Ringenäs rutin tog till sist ut sin rätt.

  Fullständig leaderboard Lag-SM damer

  Upp- och nedflyttning till 2019

  Det var nionde året i rad Lag-SM arrangerades på Barsebäck GCC, dit tävlingen återkommer även nästa år.

  Samtidigt har det också spelats SM Klubblag i division 1 och 2 på olika platser i landet, och kampen om upp- och nedflyttningsplatserna har varit hård.

  Nedflyttade till division 1 från herrarnas Lag-SM blev följande fem:
  Chalmers GK, Landskrona GK, Kårsta GK, Öijared GK och Stockholms GK

  Nedflyttade till damernas division 1 från Lag-SM blev följande fyra:
  Jönköpings GK, Halmstad GK, Barsebäck GK och Bro-Bålsta GK

  Uppflyttade från herrarnas division 1 till Lag-SM blev följande fem:
  Eslövs GK, Onsjö GK, Kalmar GK, Bro-Bålsta GK och Högbo GK

  Uppflyttade från damernas division 1 till Lag-SM blev följande fyra:
  Göteborgs GK, Kristianstads GK i Åhus, Landeryds GK och Lidingö GK

  Fullständiga leaderboards div 1 och 2


  Högupplösta bilder

  Bilder och videointervjuer från Lag-SM kan laddas ned här och kan användas fritt av media, golfklubbar och spelare. Ange Foto: Svenska Golfförbundet.

 3. Delad ledning x 2 inför sista dagen i Lag-SM
 4. Porträttbild på Ringenäs Julia Engström och Josephine Janson efter tredje dagen på Lag-SM 2018
  SM Klubblag

  Delad ledning x 2 inför sista dagen i Lag-SM

  Det är delad ledning i både damernas och herrarnas Lag-SM på Barsebäck GCC inför sista dagen. Ringenäs damer gick ikapp och förbi Hills, men göteborgskorna kom tillbaka och skapade ett likaläge i slutet av den långa dagen med både foursome och fyrboll. 2017 års herrsegrare Vasatorp delar ledningen med AIK.

  Vasatorps Robin Peterssons och Christoffer Pålssons fyrboll på fredagseftermiddagen på Masters-banan kommer sent att glömmas: Tre eagles, sju birdies och åtta par gav 60 slag (-13).

  – Det stämde bra i dag. Utmaningen är att fortsätta och kämpa för att göra ännu fler birdies när det går bra, säger Christoffer Pålsson.

  – Vi känner oss trygga i den här situationen eftersom vi har varit i den förut, men vi behöver ha lite tur också med puttar som snurrar i om vi ska klara av att ta SM-guld, säger Robin Petersson.

  Vasatorp delar ledningen med AIK på 818 slag (-42). Karlstad smyger med i täten och ligger trea på 828 slag (-32). Värmlänningarna nämndes flitigt i förhandssnacket och har bland andra Europatourmeriterade Michael Jonzon och Christian Nilsson i laget. Gävle vägrar släppa greppet om täten och är fyra på 831 slag (-29) och ledaren inför dagens runda, Upsala, är ett slag efter, 832 (-28).

  I damernas tävling delar Ringenäs ledningen med Hills, 865 slag (-3). Göteborgskorna ledde efter första dagen med nio slag och efter andra med fem, men en stekhet Emma Svensson i Ringenäs – en 70-runda (-3) under torsdagen på Masters Course, torsdagens bästa, följdes upp med en 67-runda (-4) under fredagen på Donald Steel Course i foursome med flicklandslagsspelaren Ingrid Lindblad – och ungdomarna Julia Engström samt nämnda Lindblad.

  Julia Engström och Josephine Janson rivstartade i fyrbollen på eftermiddagen – fyra birdies på de sex första hålen – angav tonen och tände det andra fyrbollsparet Svensson/Lindblad. Till slut blev det 70 slag (-1) för Svensson/Lindblad och 65 slag (-6) för Engström/Jansson. 

  – Vi spelade stabilt, satte bollen i spel, gav oss själva många birdiechanser och satte många birdieputtar, förklarar Julia Engström. 

  Spelpartnern Josephine Janson fyllde i vad som krävs för att det ska bli SM-guld till Halland och staden Halmstad: 

   Vi måste gå ut och spela riktigt bra golf, och fokusera på vårt spel. Det är många bra spelare som är med därute. 

  Trea bland damerna inför sista dagens singlar är AIK, 877 slag (+9) och fyra Ljunghusen på 885 (+17). Lag-SM avslutas på lördagen med fyra singlar per lag, där alla singlar räknas. Mycket kan alltså fortfarande hända, speciellt om vinden bestämmer sig för att friska i från Öresund.

  Skribent

  Det finns ingen tillgänglig bild.
 5. Upsala i ledning – Hills jagas av Ringenäs
 6. SM Klubblag

  Upsala i ledning – Hills jagas av Ringenäs

  Andra dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC blev en utmaning för spelarna då vinden friskade i ordentligt.

  Bäst att bemästra den på herrsidan var Upsala GK som är i ensam ledning när herrarna nu byter bana – från Donald Steel Course till Masters Course inför de två avslutande dagarna.
  Upsala leder på 534 slag (-34). Dagens fyra singlar landade på totalt tio under par för upplänningarna. David Nyfjäll noterade 64 slag (-7), dagens bästa rond, tillsammans med Vincent Norrman, Haninge GK.

  Intervjuer med David Nyfjäll och Vincent Norrman finns på Svenska Golfförbundets Facebooksida.

   Vi spelade bra förra året och slutade trea – så vi trodde på oss själva när vi åkte hit. Det kändes bra inför veckan. Vi fortsätter som vi gjort och "köttar på" helt enkelt. Styrkan är att alla presterar bra när det gäller, förklarar David Nyfjäll lagets framgång och summerar sin egen rond:
   Jag spelade stabilt i dag, gav mig många chanser och hamnade egentligen aldrig i problem. Och så fick jag sluta med en eagle också, så det blev en fin score.

  Nyholm fem under

  Gävle fortsätter spela stabilt och är ett slag efter Upsala på 535 (-33). Pontus Nyholm noterade 66 slag, fem under par. AIK har klart tätkänning och är delad trea med Vasatorp på 539 slag, båda gick åtta under andra dagen.

  På damsidan hade suveräna ledarlaget Hills problem i vinden. Totalt 15 över för dagen innebär att ledningen nu bara är fem slag till nya tvåan Ringenäs, 586 mot 591. Ringenäs var det enda laget som klarade den svåra vinden och gick två över par, alltså 13 slag bättre än Hills. Emma Svensson var en stor anledning till det. Hon presterade dagens bästa rond, 70 slag (-3). Lagkamrat Julia Engström, 77 slag, sammanfattade dagen:
   Det var tufft, det blåste mycket och banan är hård. Vinden gör att du ofta kommer in med skruv och då studsar det mycket, både på fairway och greener. Det var tuffa flaggplaceringar också och inte mottagliga greener, så du hamnar ofta långt ifrån flaggan. Vi tappade lite i går, men vi snackade igenom vad vi behöver göra i går kväll och nu fortsätter vi jaga. Vi gillar att komma underifrån!
  AIK är ensam trea på 598 slag, tolv efter ledaren Hills.

  Avgörs på lördag

  På fredagen spelar damerna Donald Steel Course och det är åter dags för foursome förmiddag och fyrboll eftermiddag. Lag-SM avslutas med fyra singlar per lag på lördag.

 7. Tre lag i ledning efter första dagen av Lag-SM
 8. SM Klubblag

  Tre lag i ledning efter första dagen av Lag-SM

  Hills damer är i ledning efter första dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC – och på herrsidan delar Kristianstad och Upsalas ledningen.

  Förhandstippade Hills damer började stabilt under förmiddagens foursome. Ficklandslagsspelarna Ester Fägersten och Andrea Grimberg Lignell, med ett färskt EM-brons lag flickor i bagen, kom in två under, medan Amanda Linnér i par med Beatrice Wallin, både med ett lika färskt EM-guld lag damer i bagen, slutade ett under. S:t Arild och Ringenäs, med bland andra nyblivna proffsspelaren Julia Engström och flicklandslagsspelaren och EM-bronsmedaljören Ingrid Lindblad, jagade bakom.

  Hela laget imponerade

  Efter lunch lade Göteborgs-tjejerna in en högre växel. Såväl rutinerade Linda Wessberg i par med Sofie Bringner som Beatrice Wallin i par med Ester Fägersten drog ifrån med röda siffror på leaderboarden – och slutade dagen på 13 under par. Närmast jagar nykomlingen S:t Arild på fyra under par, samt Ljunghusen och nykomlingen AIK på två under par.

  Här kommenterar Beatrice Wallin och Ester Fägesten den fina starten på mästerskapet. i en intervju på SGF:s Facebooksida.

  Det är gott med ett jämnbra lag där vi har lyxen att se till att alla spelare två ronder under de först två dagarna. Det känns skönt att veta att alla kommer att prestera. Lite förvånad är jag över att vi leder med nio slag, men det är också så att det är cirka 850 slag kvar att slå. Vi måste vara skärpta hela vägen, säger Daniel Grestam, kapten för Hills damer.

  Svenstrup gjorde albatross

  Dagens prestation på damsidan stod Anna Svenstrup, Vasatorp, för på det femte hålet då hon gjorde en albatross, det vill säga två slag i på ett par-5-hål.

  På herrsidan är det jämnare. Gävle var i topp efter förmiddagens foursome, tätt följt av Kristianstad och Skaftö. I eftermiddagens fyrboll växlade ledningen och när vi trodde att det stod mellan Kristianstad och Skaftö kom Upsala i samma hastighet som en välträffad Dustin Johnson-drive och slutade på 24 under par, samma som Kristianstad. Gävle är ett slag efter, 23 under par, och Skaftö två efter, 22 under. Skaftös topplacering är anmärkningsvärd då största stjärnan Marcus Kinhult spelar British Open på skotska Carnoustie den här veckan, meriterade Joel Sjöholm bytt till Hills inför året och Svenske Mästaren i matchspel, Sebastian Hansson, bytt till Tjörn.

  Hade någon sagt att vi skulle ligga tjugotvå under par efter första dagen hade vi skrattat. Jag har sagt att jag ska simma över till Danmark om vi vinner Lag-SM, säger spelaren Anton Hansson och förklarar framgången:

  Vår spelidé har fungerat bra. Vi har letat gröna zoner och ”missat på rätt sida”. Vi startade fyrbollen lite trögt, men puttade bättre och bättre. Vi har bra laganda och framför allt - vi har kul tillsammans!

  Lag-SM fortsätter under torsdagen med fyra singlar per lag, där alla ronder räknas.  Fredag byter damerna och herrarna bana – damerna spelar Donald Steel Course och herrarna Masters Course – varpå Lag-SM avgörs via samma spelformer som onsdag och torsdag (foursome och fyrboll fredag samt singlar lördag).

Bilder och filmer från Lag-SM 2018

Finns att ladda ner här. Materialet är fritt att använda för media, golfklubbar/distrikt och spelare. Ange foto: Svenska Golfförbundet.

SM Klubblag 2019

Lag-SM:       17-20 juli (Barsebäck GCC)
Division 1:   18-20 juli
Division 2:   19-20 juli (med något undantag)

Anmälan till SM Klubblag 2019 görs här

Antidoping

SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att klubbar som deltar i Lag-SM måste ha genomgått "Vaccinera klubben mot doping" som är ett preventions- och åtgärdsprogram framtaget av Riksidrottsförbundet (RF). Klubb som inte finns registrerad som vaccinerad på RF:s hemsida  senast den 16 juli kommer inte att få starta. 

Klubbar som deltar i division 1 och 2 bör också vaccinera sig även om det inte är ett krav för att få delta.

Mer information för deltagande klubbar i Lag-SM

Vaccinera klubben mot doping - broschyr

Påbörja utbildning "Vaccinera klubben"

SGF rekommenderar också att alla spelare, tränare, coacher och ledare genomgår utbildningen Ren vinnare

Antidoping på golf.se

Upp- och nedflyttning

Från Division 1 Damer flyttas de två högst placerade lagen från respektive spelplats upp till Lag-SM 2020, fyra lag totalt. De fyra lägst placerade lagen i Lag-SM Damer flyttas ned till Division 1 2020. 

Från Division 1 Herrar flyttas det segrande laget från respektive spelplats upp till Lag-SM 2020, fem lag totalt. De fem lägst placerade lagen i Lag-SM Herrar flyttas ned till Division 1 2020.

Rätt att delta

Klubbar som har medlemsform M1 och M2 samt klubbar med associationsform A1 äger rätt att anmäla ett lag till SM Klubblag för herrar och ett lag till SM Klubblag för damer. A1 äger ej rätt att delta i Lag-SM. A1 klubb som vinner Division 1 måste övergå till M1 eller M2 senast den 31 december för att få delta i Lag-SM året efter. Om A1 klubb ej övergår till M1 eller M2 går Lag-SM-platsen till tvåan i aktuell Division 1.

Tävlingsbestämmelser och villkor

Tävlingskort Lag-SM, 2018

Tävlingskort Division 1, 2018

Tävlingskort Division 2, 2018

Manual SM Klubblag 2018

SGF:s Regelkort - A4

SGF:s Regelkort - A5

Ersättningsbestämmelser 2019

Milersättning
För att erhålla milersättning krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Milersättning erhålls med 18,50 kr/mil för två bilar för de mil som överstiger 30 oavsett hur många resor som görs eller bilar som körs.

Exempel
En deltagande klubb har 50 mil till arrangörsklubben tur och retur. Klubben erhåller milersättning för 20 mil x 18,50 kr x 2 bilar (20 x 18,50 x 2 = 740 kr).

Logibidrag
För att erhålla logibidrag krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Logibidraget är totalt 1.400 kr för lag i Division 2, 2.100 kr för Division 1 och 2.800 kr för Lag-SM oavsett hur många personer som ingår i laget och hur många nätter som övernattning sker.

Gotlandstillägg
De klubbar från Gotland som deltar erhåller är 1 000 kr/bil (max två bilar) plus milersättning enligt ovan bestämmelser samt logibidrag oavsett avstånd.

Utbetalningar görs under september månad.

2018 SM Klubblag utbetalningar


OBS! Arrangörsersättningar utbetalas separat också under september månad.


Resultat

Resultat 2018

Resultat 2017

Resultat 2016

Resultat 2015

Resultat 2014

Resultat 2013

Resultat 2012

Resultat 2011

Resultat 2010

Resultat 2009

Resultat 2008

Resultat 2007

Resultat 2006

Resultat 2005

Resultat 2004

Resultat 2003

Vid frågor, vänligen kontakta

Porträttbild på Magnus.