SM-guld till Hansson och Pettersson i svensk golfs äldsta mästerskap

Sebastian Hansson, Tjörns Golfklubb och Lisa Pettersson, Täby Golfklubb är årets svenska mästare i matchspel.

En kanonstart på proffslivet kan man säga.

Sebastian Hansson förlorade visserligen finalmatchen stort mot danske Christian Gløët (5/4) men var redan klar svensk mästare innan finalen. I semifinalen slog han nämligen tävlingens andre kvarvarande svensk; Ludwig Nordeklint, Kristianstad. I finalen tog ”bensinen” slut för Hansson. Redan efter nio hål var dansken fem upp. Det tog bara två timmar och tjugo minuter innan det var dags att skaka hand.

– Totalt är jag nöjd. Andraplats är alltid godkänt och svensk mästare till och med. Det är kul att kunna titulera sig som det. Placeringsmässigt är det min bästa tävling, säger Sebastian Hansson.

Damfinalen bjöd på desto mer spänning. Det var också nära att det blev dubbla SM-guld till Bohuslän.
På 18:e green hade Sofie Bringner, som spelar för Hills men bor i Henån på Orust, en tvåmetersputt för vinst mot Täbys Lisa Pettersson. Bollen gick någon centimeter förbi hålet. Spelarna gick till särspel – där Lisa Pettersson var starkast.
19:e hålet, par 5. Petersson var 50 meter bakom efter utslaget och landade andraslaget intill en upphöjd green, precis i greenkant. Varpå Sofie Bringner gick lite för långt, fick en svår nedförschip, hamnade fem meter förbi flaggan och missade putten. Lisa Pettersson sänkte för birdie och seger.

– Det var riktigt spännande och verkligen nervigt. Jag är jättenöjd att det ändå gick på min sida till slut. Det är min första proffsseger så det är riktigt, riktigt kul och extra roligt att vinna ett SM-guld också, säger Lisa Pettersson.

Man kan säga att livet med golfen som yrke har börjat bra för Lisa Pettersson. Hon kom hem från college i våras, det här var hennes fjärde tävling på årets Swedish Golf Tour och hon har haft resultatraden 2–9–3–1.

– En kanonstart på proffslivet kan man säga. Jag vet inte hur jag ska fira i kväll, en god middag med hela familjen kanske, säger Lisa Pettersson som åkte de tio minuterna hem till Täby med en medalj och segercheck på 40 000 kronor i bagaget.

Sofie Bringner var besviken men samlad.
– Det blev ett tufft läge på särspelshålet, det kostade lite för mycket men det har varit en rolig vecka och jag har inte spelat match-SM innan. Nu får man smälta det här. Vi spelade riktigt bra båda två men det är ju marginalerna som gör det. Tyvärr blev det ingen bohuslänsk dubbel. Nästa år kanske, säger Bringner.

Sebastian Hansson kunde åka hem till Tjörn med en SM-guldmedalj runt halsen. Och kanske var det inte så konstigt att han tog slut i den avgörande matchen.
– Jag blev nog lite golftrött. Det har varit rätt många rundor de senaste dagarna, säger Hansson.

Jo, tio på fem dagar närmare bestämt. Fyra rundor seriespel hemma i Bohuslän dagarna innan, bilen upp till Stockholm sent onsdag kväll, ett stopp utanför Västerås klockan tre på natten för några timmars sömn i baksätet, sedan två SM-rundor om dagen torsdag, fredag och lördag.
Slitsamt men han fick med sig 48 000 kronor för andraplatsen – och stiger därmed rejält på Nordic League-rankingen.

– Det är välbehövliga pengar. De räcker till ett Europatourkval och sedan har jag även tänkt att spela Asienentourkvalet i januari, säger Sebastian Hansson.

Text och kontaktperson:
Bo Steffensen
Presschef Swedish Golf Tour
bo.steffensen@golf.se
070-562 40 92

Bilden som är fri att använda: Sebastian Hansson tillsammans med Christian Gløët (tävlingens segrare), Lisa Pettersson (SM-guld) och Sofie Bringner (SM-silver). Foto: Swedish Golf Tour

Resultat: SM Match

HERRAR
Semifinaler:
Oliver Suhr, Danmark–Christian Gløët, Danmark, 1 upp
Ludwig Nordeklint, Kristianstad–Sebastian Hansson, Tjörn, 2 upp

Final:
Christian Gløët–Sebastian Hansson,  5/4

DAMER
Semifinaler:
Lisa Pettersson, Täby–Filippa Möörk, Karlstad, 3/1
Sofie Bringner, Hills– Linda Lundqvist (a), Bro Bålsta, 4/3

Final:
Lisa Pettersson–Sofie Bringner,  19:e hålet     

Fullständiga resultat SM Match, herrar

Fullständiga resultat SM Match, damer

Fakta: SM Match 2018
Var:Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
När: 28–30 juni.
Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag.
Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer)

SM Match är Sveriges äldsta mästerskap. Herrarnas första tävling spelades 1904 och damernas 1911.