Sex svenskor unikt i PING Junior Solheim Cup

Europas lag till PING Junior Solheim Cup 2017, lagtävlingen i golf mellan Europa och USA har en unik laguppställning. Halva laget, sex av tolv spelare, är svenskor vilket är historiskt då Sverige aldrig tidigare haft mer än tre spelare med.

Vi har aldrig varit i närheten av detta tidigare, men det är häftigt att se vad mål och visioner kan skapa. Många jag mött vid tävlingar utomlands bara log åt mig när jag berättade om tjejernas mål. Nu när det är klart känns det väldigt rättvist. De här tjejerna är alla topp-10 i Europa.

De fyra svenskor som toppade Europas kvalranking var givna; Amanda Linnér, Linn Grant, Frida Kinhult och Beatrice Wallin då de sex högst placerade automatiskt spelar till sig en plats. När laget idag kompletterades med sex kaptensval innebar det att även Julia Engström och Maja Stark finns med när Europa den 15–16 augusti möter USA på Des Moines Golf & Country Club i Iowa.

Inför säsongen satte flicklandslaget målet att just alla sex spelare i truppen skulle spela PING Junior Solheim Cup. Under året har svenskorna dominerat europeisk amatörgolf med fem individuella segrar och sex lagsegrar innan de förra veckan tog guld i lag-EM i Finland.

- Vi har aldrig varit i närheten av detta tidigare, men det är häftigt att se vad mål och visioner kan skapa. Många jag mött vid tävlingar utomlands bara log åt mig när jag berättade om tjejernas mål. Nu när det är klart känns det väldigt rättvist. De här tjejerna är alla topp-10 i Europa. Att få spela PING Junior Solheim Cup skapar erfarenheter som är svårt att få på annat sätt, så jag är överlycklig och väldigt stolt, säger Fredrik Wetterstrand, coach flicklandslaget.

Julia Engström slutade sjua på kvalrankingen, ett givet val för Europas kapten, Alison Nicholas. Maja Stark som slutade på 13:e plats visade tydligt vid lag-EM att hon skulle ha och förtjänade en plats i laget.

–Maja Stark har spelat under stor press hela våren. Otroligt starkt att sista kvaltävlingen, dessutom inför ögonen på personer som bestämmer över uttagningen, gå sex under par sista slagspelsronden och därefter vinna alla sina matcher i lag-EM, säger Fredrik Wetterstrand.

PING Junior Solheim Cup avgörs för nionde gången och spelas tisdag och onsdag i samma vecka och på samma anläggning som Solheim Cup. USA är titelförsvarare efter att senast i Tyskland segrat med 13–11.  Efter juniormatchen blir lagen gäster under Solheim Cup och får träffa proffsspelarna, gå innan för repen och titta på spelet samt även delta i invigningsceremonin där prisutdelningen för PING Junior Solheim Cup sker.  

Europa PING Junior Solheim Cup 2017
Amanda Linnér, Hills Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Julia Engström, Ringenäs Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Mathilde Claisse, Frankrike
Letizia Bagnoli, Italien
Alessia Nobilio, Italien
Alessandra Fanali, Italien
Emma Spitz, Österrike
Esther Henseleit, Tyskland

Alison Nicholas, kapten
Sebastian Rühl, vice kapten

Mer information på PING Junior Solheim Cups hemsida.

Kontakt med de svenska spelarna sker genom Fredrik Wetterstrand +46 70 394 01 10 fredrik.wetterstrand@golf.se

Bilder får användas fritt och gratis ange fotograf Göran Söderqvist.

Bifogat finns även logga för PING Junior Solheim Cup.